Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ


Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε για τους πρόσφυγες

Ένας παγκόσμιος οργανισμός

Η Ύπατη Αρμοστεία δημιουργήθηκε μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου για να βοηθήσει τους Ευρωπαίους που είχαν εκτοπιστεί εξαιτίας αυτού του πολέμου. Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ιδρύθηκε στις 14 Δεκεμβρίου του 1950, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αρχικά για τρία χρόνια. Στις 28 Ιουλίου της επόμενης χρονιάς, υιοθετήθηκε η Σύμβαση του ΟΗΕ σχετικά με το Καθεστώς των Προσφύγων, που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για τη νομική κατοχύρωση της παροχής βοήθειας προς τους πρόσφυγες , καθώς και το βασικό κείμενο που καθοδηγεί το έργο της Ύπατης Αρμοστείας.

Το 1954, ο νεοσύστατος οργανισμός κερδίζει το Νόμπελ Ειρήνης για το σημαντικό του έργο στους πρόσφυγες της Ευρώπης. Η εντολή του είχε μόλις παραταθεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1981, η Ύπατη Αρμοστεία τιμάται με το Νόμπελ Ειρήνης για τη βοήθεια που προσφέρει στους πρόσφυγες όλου του κόσμου, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα πολιτικά κωλύματα που αντιμετωπίζει ο οργανισμός. Από τα 34 μόλις μέλη που απασχολούσε η Ύπατη Αρμοστεία όταν ιδρύθηκε, τώρα απασχολεί 6.650 μέλη προσωπικού, εκ των οποίων τα 740 βρίσκονται στα κεντρικά γραφεία της στη Γενεύη. Ο οργανισμός έχει γραφεία σε 118 χώρες ενώ τα μέλη του βρίσκονται σε περισσότερες από 100 κεντρικές περιοχές, σε περιφερειακά και εθνικά γραφεία, καθώς και σε σχεδόν 150 γραφεία σε πιο απομακρυσμένα μέρη.

Ο προϋπολογισμός έχει αυξηθεί από 300.000 δολάρια τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του οργανισμού σε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010. Η Ύπατη Αρμοστεία  φροντίζει σήμερα για 34,4 εκατομμύρια ανθρώπους : 15,6 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους, 10.4 εκατομμύρια πρόσφυγες, 2 εκατομμύρια επαναπατρισθέντες, 6.6 εκατομμύρια ανιθαγενείς και πάνω από 800.000 αιτούντες άσυλο. Καθώς η Ύπατη Αρμοστεία μπαίνει στην έβδομη δεκαετία ζωής της, οι ανθρωπιστικές ανάγκες είναι απίθανο να εξαλειφθούν.

Πηγή: http://www.unhcr.gr