Σχετικά με τον παρόντα ιστότοπο.

 

Το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Τμήμα Ηλεκτρονικών - Μηχανικών Τ.Ε. του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά, εκπόνησαν το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την εκπαίδευση».

Ο παρών ιστότοπος δημιουργήθηκε από τη φοιτήτρια Ιγγλέζου Δήμητρα (ΠΕ02) – Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.στα πλαίσια συγγραφής διπλωματικής εργασίας του ανωτέρω προγράμματος (Μάρτιος - Ιούνιος 2015). 

Στόχος του είναι να λειτουργήσει υποστηρικτικά στη διδασκαλία του μαθήματος της ιστορίας και συγκεκριμένα των ενοτήτων που αφορούν στη μικρασιατική καταστροφή και στο προσφυγικό ζήτημα. Στις πρώτες ενότητες (μενού) του ιστότοπου παρουσιάζονται ιστορικά γεγονότα, μαρτυρίες, λογοτεχνικά κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο, χάρτες προκειμένου να φωτίσουν πολυμεσικά και διαθεματικά την εποχή, τις συνθήκες και τους λόγους των συμβάντων.

Η ενότητα «Νέα Φιλαδέλφεια» παρουσιάζει την ιστορία του ομώνυμου προαστίου της Αθήνας που σχετίζεται άμεσα με τις συνέπειες της μικρασιατικής καταστροφής, αφού η πόλη ιδρύθηκε με σκοπό να στεγάσει πρόσφυγες. Αποτελεί δε δημιούργημα των μαθητών των Γυμνασίων της πόλης προκειμένου να προσεγγίσουν θέματα τοπικής ιστορίας με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Στην τελευταία ενότητα, που θίγεται το σύγχρονο προσφυγικό ζήτημα, γίνεται μια προσπάθεια διασύνδεσης της ιστορίας με το σήμερα, ώστε να διαφανεί η διαχρονικότητα αιτίων και αποτελεσμάτων της ιστορικής πραγματικότητας.